HALAT KORUMA TAVSİYE

SENTETİK HALATLARIN BAKIMI , MUHAFAZASI VE GÜVENLİK TALİMATLARI

KOPMA KUVVETİ DEĞERLERİ YENİ ÜRÜN ÖRNEKLERİ ÜZERİNDE VE LABORATUAR ORTAMINDAÖLÇÜLMÜŞTÜR (TEST EDİLMİŞTİR). İPİN KULLANIMI AKINTI VE HAVA ŞARTLARINDAN ÖTÜRÜKOPMA KUVVETİNDE BİR DÜŞÜŞE NEDEN OLUR. HAVA ŞARTLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLERDE(NEM- KURAKLIK) AĞIRLIK FARKLILIKLARINA NEDEN OLABİLİR.

A. HALATLARDA YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER

1. HALATLARIN KULLANILMADAN ÖNCE İYİ DURUMDA OLDUKLARINDAN EMİNOLUNMALI.
2. ÖNERİLEN BÜTÜN HALAT ÖLÇÜLERİ HALATIN KOPMA KUVVETİNİN 1/5 ‘İNDENDAHA FAZLA YÜK KUVVETİNİN UYGULANMAYACAĞI ŞEKİLDE DİZAYN EDİLMİŞ OLUP ŞOKYÜKLEMELERİN KOPMA KUVVETİNDE CİDDİ KAYIPLARA YOL AÇABİLECEĞİ UNUTULMAMALIDIR.
3. HALATTAKİ KIVRIMLAR VE DÜĞÜMLER HALATIN MUKAVEMETİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDEDÜŞÜRÜR.
4. HALATLAR KESKİN KENARLARDAN ÇEKİLMEMELİDİR.
5. HALATLARIN YÖNLENDİRİCİ ELEMANLARA SÜRTÜNMESİNDEN KAÇINILMALI ,BAĞLANTI NOKTALARININ DERİ , PLASTİK VEYA KANVAS MALZEME İLE KORUNMALI YA DAKÜÇÜK PARÇA BİR İP DOLANARAK YUMUŞATILMALIDIR
6. HALATLARI HER TÜRLÜ ISIYA MARUZ BIRAKMAKTAN KAÇINILMALI. KUVVETLİGÜNEŞ IŞIĞININ (UV) ZAYIFLATICI ETKİLERİNE GEREKSİZ MARUZ BIRAKILMAMALIDIR.(HALATLARI SEYİR HALİNDEYKEN GÖLGEDE BULUNDURULMASI GİBİ…)
7. HALATA KİMYASALLARIN YA DA DUMANIN BULAŞMASINDAN KAÇINILMALIDIR. EĞERBULAŞTIĞINDAN ŞÜPHELENİLİYORSA , SENTETİK HALATLARI AKAN ORTAM SICAKLIĞINDAKİTATLI SUYUN ALTINDA YIKANMALIDIR. (TUZLU SUDA ÇALIŞMIŞ OLAN HALATI KURUMADANTATLI SUDA YIKANMASI HALATIN ÖMRÜNÜ ARTTIRIR.)
8. HALATTA AŞIRI DOLAŞMALARIN (GAM) OLUŞMASINDAN KAÇINILMALI EĞER BUDURUM OLUŞURSA İLMİKLER OLUŞACAK VE BU ESNADA HALATA YÜK UYGULANIR İSE , LİFDEFORMASYONU VE KUVVET KAYBI OLACAKTIR.
9. HALAT HER ZAMAN DOĞRU BİÇİMDE SARILMALI, MAKARAYA SARILMALI VEİSTİFLENMELİDİR. IRGAT TAMBURUNA SARILAN HALATLARDA DÜĞÜM YA DA KIVRIMLARINÖNLENMESİ İÇİN TEĞETSEL OLARAK ÇEKİLMELİDİR.
10. EĞER BİR HALATIN DURUMUNDAN EMİN DEĞİLSENİZ LÜTFEN ÜRETİCİSİ İLE YADA PROFESYONEL UZMANLAR İLE TEMASA GEÇİNİZ.

B. HALATLARDA HASAR

1.DIŞ YIPRANMADAN KAYNAKLANAN HASARLAR

*EKSTREM ŞARTLARDA LİFLER O KADAR YIPRANIR Kİ DIŞ YÜZEYİ DÜZLEŞİR VE DIŞTAKİİPLİKLER YARALANIR. EĞER LİFLERİN ÇOĞUNLUĞU ZARAR GÖRMÜŞSE HALAT DAHA FAZLAKULLANILMAMALIDIR.
*BÜKÜMLÜ HALATLARIN, (3-4-6 KOLLU) 1 KOLU TAMAMEN KOPMUŞSA HALATIN DEĞİŞTİRİLMESİGEREKİR.
*YIPRANMANIN DERECESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, ZARAR GÖRMÜŞ İPLİK SAYISININGÖZLENMESİ İLE AŞINMIŞ VE AŞINMAMIŞ BÖLÜMLERDEKİ ZARAR GÖRMEMİŞ İPLİKLERİNKALINLIK İLİŞKİSİ İLE YAPILIR.
*HALATIN BİR BÖLÜMÜNDE UYGULANACAK BİR GERİLME TESTİ HALATIN DURUMU HAKKINDAKİBÜTÜN ŞÜPHELERİ ORTADAN KALDIRACAKTIR.

2. LOKAL SÜRTÜNMEDEN KAYNAKLANAN HASARLAR

*HALATLARIN KESKİN KENARLARDAN GERİLİM ALTINDAYKEN GEÇMESİYLE HASARLAROLUŞABİLİR VE BU TÜR HASARLAR CİDDİ KUVVET KAYBINA SEBEP OLABİLİR, ÖZELLİKLEHALATTA DERİN BİR ÇİZİK OLUŞMUŞSA.

3.İÇ YIPRANMA

*İÇ YIPRANMA LİFLERDEKİ GEVŞEME İŞARETLERİYLE VE TİFTİKLENMİŞ İPLİKLERİNOLUŞMASI İLE SAPTANABİLİR. ( ÖRNEK OLARAK İRİ TANELİ KUMLARIN ISLAK ŞARTLARDABIRAKILAN HALATIN ARASINA GİRMESİYLE BU YIPRANMALAR GÖZLENİR.)

4.AŞIRI YÜKLEME

*AŞIRI YÜKE MARUZ KALMIŞ HALATI TESPİT ETMEK ZOR OLABİLİR VE BİR GERİLME TESTİYAPMAK OLASI PROBLEMLERİ ÖNCEDEN GÖRMEK ADINA PAHA BİÇİLMEZ DEĞERDE OLACAKTIR.

5.KİMYASAL ETKİ

*HALATIN ÜZERİNDE ÇABUK UFALANMA VE FİLAMENTLERDEKİ LEKELENME İLE ANLAŞILIR. BUTARZ BİR DURUMLA KARŞILAŞILIRSA HALAT DEĞİŞTİRİLMELİDİR.

6.ISI ETKİSİ

*EKSTREM DURUMLARDA SÜRTÜNMEDEN KAYNAKLANAN ISI OLUŞUMLARINDA FİLAMENTLERİNERİMESİYLE HALAT GÜÇ KAYBINA UĞRAR. ÇOK CİDDİ GÖZLE YAPILACAK İNCELEMELERDENSONRA BÖYLE BİR DURUM GÖZLENİRSE HALAT KULLANILMAMALI VEYA HALAT ÜRETİCİSİNEDANIŞILMALIDIR.

C. RUTİN İNCELEMELER

*HALATIN YAPISINA VE RENGİNE BAĞLI OLARAK ÇEŞİTLİ ETKENLER YÜZÜNDEN HALATINMUKAVEMETİ HER YIL YAKLAŞIK %30 AZALIR. DÜZENLİ HALAT MUAYENESİ ÇOK YARARLI BİRUYGULAMADIR ÇÜNKÜ HALAT ÜZERİNDE ZARAR GÖRMÜŞ NOKTALARA YAPILACAK DOĞRU BİRTAMİR VE KORUMA HALATIN ÖMRÜNÜ CİDDİ BİR ŞEKİLDE UZATIR.
*ŞUNU ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE VURGULAMAMIZ LAZIM Kİ HALATI HANGİ ETKİ ZAYIFLATMIŞOLURSA OLSUN KÜÇÜK ÇAPLARDAKİ HALATLARIN ÜZERİNDEKİ ETKİ BÜYÜK ÇAPLARDAKİHALATLARA GÖRE DAHA GÜÇLÜDÜR.
*HALATLARIN MUAYENESİ OTUZAR CM’LİK BÖLÜMÜN GÖZLENEREK VE TÜM HALAT ÇEVRİLEREKYAPILMALIDIR.
*HALATLARIN BELİRLİ KISIMLARINDA HALAT KOLU, KASA YAPILIR GİBİ AÇILMALI VE İÇYÜZEYDE BULUNAN İPLİKLER KONTROL EDİLMELİDİR.

D. MUAYENE SONRASI BAKIM

*HALATIN KASA KISMINDA BULUNAN KORUYUCULAR GEVŞEDİYSE KASA TEKRARDANAYARLANMALIDIR.
*RADANSANIN SIYRILACAK KADAR SERBEST KALMASINA İZİN VERİLMEMELİDİR.
*BÜTÜN KASALARIN DOĞRU BİR ŞEKİLDE BABAYA VERİLMESİNE VE BABADAN DÜZGÜN BİRŞEKİLDE ÇIKARTILMASI SAĞLANMALIDIR.
*HALATLAR KESİNLİKLE ISI YARDIMI İLE KURUTULMAMALI , EĞER MÜMKÜNSE SERİN ,KURUVE İYİ HAVALANDIRILMIŞ DEPODA SAKLANMALIDIR.

E. GÜVENLİK İPUÇLARI

*ASLA HALATLARIN ÜSTÜNDE DURULMAMALI, HALATIN ÜZERİNE BASILMAMALIDIR.
*GERGİN DURUMDA BULUNAN HALATLAR HER ZAMAN YAKIN ÇEVRELERİNE VE ETRAFTA BULUNANİNSANLARA TEHLİKE YARATIR BU YÜZDEN GERGİN HALATLARIN ETRAFINDABULUNULMAMALIDIR.
*TÜM SENTETİK HALATLAR HİÇ BELLİ ETMEDEN VE ANİDEN KOPABİLİRLER. BU KOPMANINARKASINDAN ORTAYA ÇIKAN ENERJİ VE HALATIN KOPTUKTAN SONRAKİ GERİ HAREKETLERİÇOK CİDDİ VE TEHLİKELİ YARALANMALARA NEDEN OLACAĞI UNUTULMAMALIDIR.
*HALATLARI DOĞRU KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİN EĞER YANLIŞ KULLANIMA MARUZBIRAKIRSANIZ HALATINIZIN ÖMRÜ KISALIR VE KULLANICILARA TEHLİKELİ DURUMLARYARATABİLİR.
*HALATLARINIZIN BAKIMINI HER ZAMAN YAPIN ÇÜNKÜ HAYATINIZ HALATLARINIZIN ELİNDEOLABİLİR.
Top